>
Főoldal    Árajánlat   online: Rendelés   Mobil: 0630 663 1937   Tel: 061 607 8065  >> Vezérlés Csere   >>> Vezérműszíj Ismertető  >>>> Vezérmű Javítás-csere AKCIÓ!
<

Vezérmű

A belső égésű motorokban a levegő beszívására ill. az égéstermékek kibocsátására szinte kizárólag szelepeket használnak. A szelepeket mozgató vezérmű egy vagy több vezérműtengelyből ("bütyköstengely") áll. A kétütemű motorok működhetnek a dugattyú által vezérelt résszelepekkel, ilyen esetben nincs szükség külön vezérműre, de létezikszelepes kétütemű motor is, leggyakrabban hengerenként egy darab kipufogószeleppel. A kétütemű motorokban a vezérműtengely a főtengellyel azonos fordulatszámmal forog, a négyütemű motorokban a vezérműtengely fordulatszáma a főtengely fordulatszámának a fele.

A belső égésű motorokban a vezérműtengely elhelyezkedésétől függően a következő elrendezéseket találjuk: 
  • SV (Side Valve) – Alul vezérelt, oldalt szelepelt 
  • IOE (Inlet Over Exhaust) – Alul vezérelt, oldalt szelepelt, a függő szívószelep az álló kipufogószelep fölött 
  • OHV (Over Head Valve) – Alul vezérelt, felül szelepelt 
  • OHC (Over Head Camshaft) – Felül vezérelt, felül szelepelt 
A korszerű személygépkocsi vezérművek manapság szinte kivétel nélkül OHC elrendezésűek, a 4 szelepes hengerfejeknél leggyakrabban kettős vezérműtengellyel (DOHC). A vezérműtengely mozgathatja a szelepeket himbán keresztül (az OHV elrendezésnél mindig), vagy közvetlenül, úgynevezett emelőtőkéken át.

A vezérműtengely forgatása az SV és OHV elrendezésnél egy fogaskerék-áttétellel közvetlenül történik. Az OHC elrendezésnél a felül elhelyezett vezérműtengelyt a lassító áttétel fogaskerekéről vagy vezérműlánccal, vagy fogasszíjjal vagy pedig királytengellyel forgatják. Ritkán az OHV elrendezésnél is használnak vezérműláncot (pl. Škoda), illetve OHC vezérlésnél is előfordul a fogaskerekes meghajtás. Ennek az az előnye, hogy a fogaskeréknek nincs nyúlása és kisebb a játéka, tehát élettartama alatt végig pontosabb marad a szelepvezérlés, ezzel magasabb fordulatszámot téve lehetővé (pl. Honda VFR 750, RVF 750, NR 750)

Lassúfordulatú hajómotoroknál találkozunk közvetlen meghajtással, a hajócsavar hajtómű nélkül csatlakozik a motortengelyhez. Itt a hátramenetet a dízelmotor forgásirányának megváltoztatásával érik el. Erre a célra a vezérműtengely külön bütyökcsoportot tartalmaz az előre- ill. hátraforgáshoz. A csoport váltását a motor álló helyzetében a vezérműtengely hosszirányú eltolásával érik el. Erre az időre egy emeltyű az összes szelepet felemeli, hogy a vezérműtengely szabadon elmozdulhasson.

A legolvasottabb vezérmű cikkek:

ALFA ROMEO vezérműszíj, AUDI vezetőgörgő, AUSTIN/MG vezérlés készlet, BMW feszítőgörgő, CADILLACvezérműszíj, CHEVROLET vezérműszíj készlet, CHRYSLER vezérlés szett, CITROËN görgő készlet, DACIA feszítőgörgő, DAEWOO vezérmű készlet, DAIHATSU vezetőgörgő, DODGE vezérműszíj feszítőgörgővel, FERRARI görgők, FIAT vezérműszíj szettek, FORD görgő készlet, GRUPO MG gyári vezérműszíj, HONDA vezető és feszítő görgő, HYUNDAI vezérműszíj szett, ISUZU vezérlés, JAGUAR szíjak és görgők, JEEP vezérlés alkatrészek, KIA vezérműszíj szett, LADA vezérlés készlet, LAMBORGHINI feszítő görgő, LANCIA vezérműszíj szett görgőkkel, LAND ROVER hosszbordásszíj, LEXUS szíjfeszítő, MAZDA vezérműszíj készlet csere, MERCEDES-BENZ vezérlés alkatrészek, MINI feszítőgörgők, MITSUBISHI vezérműszíjjak és görgők, NISSAN feszítő és vezetőgörgő, OPEL motorikus alkatrészek, PEUGEOT vezérműszíj és görgők, PORSCHE vezérlés szett, RENAULT szíjjak és görgők, ROLLS-ROYCE vezérműszíj készlet görgővel, ROVER görgő készlet, SAAB motorikus alkatrészek, SANTANA vezető görgő, SEAT vezérműszíj készlet görgőkkel, SKODA feszítő görgők és szíjak, TDI vezérműszíj készlet, SMART vezérműszíj és hosszbordásszíj készletek, SSANGYONG gyári és utángyártott vezérlés alkatrészek, SUBARU vezérlés szett feszítőgörgővel, SUZUKI vezérműszíj készlet és vezetőgörgő, TATA vezérlés, TOYOTA szíjak és görgők, TRIUMPH vezérműszíj szettek, VAUXHALL görgők, VOLKSWAGEN vezérmű alkatrészek és TDI vezérműszíj készlet, VOLVO vezetőgörgő és feszítőgörgő valamint hosszbordásszíj készletek.